Novelltävling-1060x483 kopia (kopia)

NOVELLTÄVLING AVGJORD

Prata Om Alkohols årliga novelltävling går ut på att elever individuellt skriver noveller på temat ungdom och alkohol, men priset går till hela klassen. Tävlingen genomfördes för nionde året i rad och 800 elever från högstadie- och gymnasieskolor runt om i landet har skickat in noveller.

 

Tävlingen genomfördes i separata tävlingsklasser för högstadiet och gymnasiet. Förstapristagarna vinner 10 000 kronor vardera till sina klasskassor samt biobiljetter, andra- och tredjepristagarna vinner bokpaket och biobiljetter. Samtliga pristagares noveller blir dessutom publicerade i Prata Om Alkohols novellsamling. Novellsamlingen är kostnadsfri för skolor och har hittills beställts i över 30 000 exemplar.

 

Förstapriset i högstadietävlingen går till elev från Ängdala skolor i Höllviken. Gymnasietävlingens förstapris går till elev från Södra Latins gymnasium i Stockholm.

SAMTLIGA PRISTAGARE OCH DERAS NOVELLER

 

Förstapristagare högstadiet
Författare: Anna von Gross
Skola: Ängdala skolor, Höllviken
Lärare: Jakob Järpvall
Motivering: Väldigt bra, gripande och engagerande berättelse om utanförskap och om alkoholen som verklighetsflykt. De korta glimtarna av det som varit knyts snyggt ihop med det som är, och ger berättelsen ett djup och en bakgrund som gör att den känns trovärdig.
Läs Annas vinnarnovell

 

Andrapristagare högstadiet
Författare: Agnes Salomonsson
Skola: Kungshögsskolan, Ljungby
Lärare: Jenny Gamhäll
Läs Agnes novell

 

Tredjepristagare högstadiet
Författare: Lova Svedung
Skola: Hjortmosseskolan, Trollhättan
Lärare: Gabriella Scherdin
Läs Lovas novell

 

Förstapristagare gymnasiet
Författare: Anonym
Skola: Södra Latin, Stockholm
Lärare: Erik Melander
Motivering: En väldigt fint skriven berättelse som fångar läsaren från första meningen. Novellen skriver träffsäkert och gripande om att vara barn till en alkoholist.
Läs gymnasiets vinnarnovellen

 

Andrapristagare gymnasiet
Författare: Mathilda Tengberg
Skola: Hulebäcksgymnasiet, Mölnlycke
Lärare: Helen Nordenborg
Läs Mathildas novell

 

Tredjepristagare gymnasiet
Författare: Maya S Delibaltas
Skola: Fria Läroverken Kalmar
Lärare: Martin Lönngren
Läs Mayas novell

POA_Noveller

TIPS TILL LÄRARE

Nu är årets omgång av novelltävlingen igång. Tävlingen startade  den 1 september 2015 och de vinnande bidragen får besked via telefon i januari 2016 och publiceras samtidigt på hemsidan.

 

Arbeta vidare med noveller och behandla temat ungdom och alkohol.

 

Juryn sätter stort värde i budskap, berättarglädje, disposition och personligt tilltal. Våra urvalskriterier för tävlingen är: Relevans, innehåll och budskap, berättelse, uttrycksförmåga och engagemang, struktur av inledning och avslutning samt språk. Tävlingen pågår mellan 1 september och 28 november 2015. 

Parallax 1060x483

TIPS TILL ELEVER

Skriv en novell på temat ungdom och alkohol med chans att bli publicerad i vår novellsamling och vinna fina priser till klassen. Din novell kan skildra verkligheten eller vara påhittad. Den ska vara max två A4-sidor. Givetvis får du vara anonym.

 

En novell är en kort skönlitterär text. Genren väljer du själv, det kan vara spänning, romantik, relationsdrama eller annat. Juryn sätter stort värde i ditt budskap, din berättarglädje och ditt personliga tilltal. Läs gärna förra årets vinnare för inspiration!

 

Exempel på ämnen för inspiration: En helg jag helst vill glömma, Ett ödesdigert val, Svårt att säga nej, En riktig kompis, Olyckan och sorgen.

GÖR NOVELLTÄVLINGEN TILL EN LEKTION

I SMARTKlubbens lektionsbank finns en SMART Notebooklektion att ladda hem för arbetet kring novellskrivandet och novelltävlingen. Du hittar lektionen för nedladdning här.

POA Smartboard

LEKTION FÖR SMART BOARD

I SMARTKlubbens lektionsbank finns en SMART Notebooklektion att ladda hem för arbetet kring novellskrivandet och novelltävlingen. Du hittar lektionen för nedladdning här.

Noveller_1060x483

LÄS FÖRRA ÅRETS VINNARE

Vinnarna i 2014 års novelltävling blev Mia Zhao från Mjölby och Johanna Martinsson från Karlskrona. Läs deras noveller och inspireras i Prata Om Alkohols novellsamling! Du kan beställa den kostnadsfritt här.