Novelltävling-1060x483 kopia (kopia)

NOVELLTÄVLING FÖR ELEVER

Prata Om Alkohols årliga novelltävling går ut på att elever individuellt skriver noveller på temat ungdom och alkohol, men priset går till hela klassen. Tävlingen genomfördes för nionde året i rad under 2015/2016 då 800 elever från högstadie- och gymnasieskolor runt om i landet deltog med noveller.

Tävlingen genomfördes i separata tävlingsklasser för högstadiet och gymnasiet. Förstapristagarna vann 10 000 kronor vardera till sina klasskassor samt biobiljetter, andra- och tredjepristagarna vinner bokpaket och biobiljetter. Samtliga pristagares noveller publicerades i Prata Om Alkohols novellsamling. Novellsamlingen är kostnadsfri för skolor och har hittills beställts i över 30 000 exemplar. Här kan du beställa novellsamlingen.

Förstapriset i den senaste högstadietävlingen gick till en elev från Ängdala skolor i Höllviken. Gymnasietävlingens förstapris gick till en elev från Södra Latins gymnasium i Stockholm.

POA_Noveller

TIPS TILL LÄRARE

Nästa omgång av novelltävlingen startar den 1 september 2016 och pågår till och med 28 november. De vinnande bidragen får besked via telefon i januari 2017 och publiceras samtidigt på hemsidan. 

Juryn sätter stort värde i budskap, berättarglädje, disposition och personligt tilltal. Våra urvalskriterier för tävlingen är: Relevans, innehåll och budskap, berättelse, uttrycksförmåga och engagemang, struktur av inledning och avslutning samt språk. Tävlingen pågår mellan 1 september och 28 november 2016. 

Parallax 1060x483

OM TÄVLINGEN

Skriv en novell på temat ungdom och alkohol med chans att bli publicerad i vår novellsamling och vinna fina priser till klassen. Din novell kan skildra verkligheten eller vara påhittad. Den ska vara max två A4-sidor. Givetvis får du vara anonym.

 

En novell är en kort skönlitterär text. Genren väljer du själv, det kan vara spänning, romantik, relationsdrama eller annat. Juryn sätter stort värde i ditt budskap, din berättarglädje och ditt personliga tilltal. Läs gärna förra årets vinnare för inspiration!

 

Exempel på ämnen för inspiration: En helg jag helst vill glömma, Ett ödesdigert val, Svårt att säga nej, En riktig kompis, Olyckan och sorgen.

GÖR NOVELLTÄVLINGEN TILL EN LEKTION

I SMARTKlubbens lektionsbank finns en SMART Notebooklektion att ladda hem för arbetet kring novellskrivandet och novelltävlingen. Du hittar lektionen för nedladdning här.

POA Smartboard

LEKTION FÖR SMART BOARD

I SMARTKlubbens lektionsbank finns en SMART Notebooklektion att ladda hem för arbetet kring novellskrivandet och novelltävlingen. Du hittar lektionen för nedladdning här.

Noveller_1060x483

LÄS TIDIGARE VINNARNOVELLER

Vinnarna i 2014 års novelltävling blev Mia Zhao från Mjölby och Johanna Martinsson från Karlskrona. Läs deras noveller och inspireras i Prata Om Alkohols novellsamling från 2015! Du kan beställa den kostnadsfritt här.